Dollar Cost Averaging (DCA): wat is het en hoe pas je het toe op crypto?

Met deze Strategie Zorgeloos Investeren in Crypto?

Wil jij in crypto investeren en zoek je een goede strategie daarvoor? In dat geval kan het slim zijn om voor een vaste strategie te kiezen. Voor welke strategie je kiest, is volledig aan jou, maar feit is dat veel beleggers voor de Dollar Cost Averaging (DCA) strategie kiezen. Waarom en hoe zij dit doen, lees je in dit artikel.

Wat is een crypto strategie?

Het klinkt onwijs interessant: veel geld verdienen door te handelen in cryptocurrency. Genoeg mensen hebben dit weten te behalen, maar ook genoeg mensen hebben veel verlies geleden. Hoe dat komt? Omdat zij maar iets doen en géén crypto strategie volgen.

Een crypto strategie kun je vergelijken met de strategie tijdens een wedstrijd. Ga je met jouw voetbalteam als een kip zonder kop aanvallen? Of ga je met een strijdplan en een bepaald idee het veld op? Als je met een bepaald idee het veld op gaat, heb je eigenlijk al een strategie.

En wanneer je met een gericht idee gaat handelen, heb je een crypto strategie. Door deze crypto strategie netjes te hanteren, is de kans groot dat je snel de gewenste successen gaat behalen. In de wereld van crypto staan deze successen vaak gelijk aan winst. Met de juiste crypto strategie kun je dan ook de gewenste winsten gaan behalen.

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

Bij de Dollar Cost Avaraging strategie, DCA, ga je uit van een periodieke inleg van geld. Hierbij kijk je niet naar de actuele koers van de crypto. In plaats daarvan bouw je gewoonweg posities op door regelmatig eenzelfde hoeveelheid geld te investeren in crypto. Bijvoorbeeld:

 • 10 januari: 100 euro
 • 10 februari: 100 euro
 • 10 maart: 100 euro
 • 10 april: 100 euro
 • Etc etc.

Dit is precies waar het bij de DCA crypto strategie om draait. Door deze strategie te volgen, stel je jezelf eigenlijk onafhankelijk van de koers van de cryptocoins. Je kijkt immers niet naar deze koers, maar puur naar het moment waarop je extra geld gaat investeren.

Het is een van de weinige crypto strategieën waar je geen crypto cursus voor hoeft te volgen.

Zoek je een goede crypto cursus waarmee je alle ins en outs over crypto kunt leren?

Allesovercrypto.nl heeft diverse producten ontwikkeld om je alles te leren over crypto.

Check hier mijn uitgebreide review over de Crypto Masterclass >>

Waarom de DCA strategie hanteren?

Er zijn een aantal redenen waarom je de DCA strategie wilt toepassen.

De DCA strategie is bij uitstek de strategie, wanneer je zorgeloos wilt investeren en een lange termijn visie hebt. Je volgt niet meer continu de koersen van de crypto coins, maar je laat juist alles afhangen van die ene dag in de maand. Op die ene dag in de maand investeer je het bedrag, zoals je in bovenstaand voorbeeld hebt kunnen zien.

Daarnaast weet je op deze manier ook perfect te profiteren van lage koersen. In bovenstaand overzicht is het goed mogelijk dat de koers op 10 januari nog 1 euro per cryptocoin was. Nadat de koersen in de maanden daarop gedaald zijn, betaal je mogelijk in maart nog maar 0,50 euro per coin. Voor hetzelfde bedrag koop je in maart dus een dubbele hoeveelheid coins dan in januari. Mochten de koersen in de toekomst weer gaan stijgen, zorgt dit voor een ongekende winst. Je hebt immers een flinke hoeveelheid coins door de maanden heen gekocht.

Met andere woorden: je bent niet meer afhankelijk van één moment. Je speelt in op het feit dat de koersen van de cryptocoins gewoonweg variëren. Mede door de volatiliteit leent de Dollar Cost Averaging methode zich uitstekend voor cryptocurrencies.

Een bijkomend voordeel is dat je bij deze strategie niet direct met een flink startkapitaal hoeft te starten. Je kunt er voor kiezen om in januari met 1000 euro te starten, maar je kunt in die maand ook met 100 euro starten. Als je periodiek 100 euro per maand investeert, kom je vervolgens in oktober alsnog op die 1000 euro uit. Gedurende deze periode van 10 maanden geniet je daarbij mogelijk óók van de hierboven genoemde voordelen.

Hoe pas je DCA op crypto toe?

DCA toepassen op crypto is erg gemakkelijk. Je kiest simpelweg een bepaald bedrag wat je periodiek wilt investeren in crypto. Daarna bepaal je de momenten wanneer je de investeringen doet. Dat kan een keer of meerdere keren per maand zijn en zonder te kijken naar wat de koers is.

Bij een aantal crypto exchanges kun je het tegenwoordig zelfs instellen om periodiek crypto aan te kopen, net als bij een bank waarbij je automatisch geld naar je spaarrekening overboekt.

Dit kan bijvoorbeeld ook bij Bitvavo, de Nederlandse crypto exchange waar je snel en zonder kosten via iDEAL crypto kunt kopen. Mijn positieve review over Bitvavo vind je elders op deze website.

Een voorbeeld van DCA crypto

Aan de hand van een voorbeeld ligt ik het nog verder toe. In het voorbeeld ga ik uit van een maandelijkse investering van €100,- per maand, waarbij telkens op de 10e van de maand crypto aangekocht wordt.

MaandKoers crypto coinAantal gekochte crypto coins
Januari€1,00100
Februari€0,85117
Maart€0,80125
April€0,98102
Mei €1,0595
Juni €1,2083
 • 10 januari: 100 euro voor coin X tegen een waarde van 1 euro
 • 10 februari: 100 euro voor coin X tegen een waarde van 0,85 euro
 • 10 maart: 100 euro voor coin X tegen een waarde van 0,80 euro
 • 10 april: 100 euro voor coin X tegen een waarde van 0,98 euro
 • 10 mei: 100 euro voor coin X tegen een waarde van 1,05 euro
 • 10 juni: 100 euro voor coin X tegen een waarde van 1,20 euro

Dit betekent concreet dat je de volgende aantallen coins gekocht hebt (afgerond):

 • Januari: 100 coins
 • Februari: 117 coins
 • Maart: 125 coins
 • April: 102 coins
 • Mei: 95 coins
 • Juni: 83 coins

Op 11 juli heb je de beschikking over 622 coins. Aangezien de koers op dat moment rond de 1,20 euro ligt, heeft jouw portfolio een waarde van 746 euro. Je hebt in de afgelopen 6 maanden echter slechts 600 euro geïnvesteerd. Dankzij de DCA crypto strategie heb je zodoende een winst van 146 euro weten te behalen.

Let wel goed op: het had ook goed mogelijk kunnen zijn dat de koers in mei en juni een stuk lager zou liggen. Dat is echter geen probleem. In die maanden koop je dan voor de 100 euro namelijk véél meer coins. Mocht de koers in de toekomst alsnog gaan stijgen, betekent dit automatisch dat je meer en meer winst gaat maken.

Voor- en nadelen van Dollar Cost Averaging

Tot slot nog even de voor- en nadelen van de DCA crypto strategie op een rijtje:

Voordelen:

 • Je hoeft niet met een groot startkapitaal te starten
 • Je speelt perfect in op de wisselende koersen
 • Je geniet van geestelijke rust (je hoeft minder tijd aan bijv. analyses te besteden)
 • Je loopt minder risico

Nadelen:

 • Je moet echt consequent en gemotiveerd te werk gaan
 • Je speelt zeker niet in op ontwikkelingen
 • Je hebt meer transactiekosten

Conclusie: is DCA crypto strategie aan te raden?

Ja, de DCA crypto strategie zeker aan te raden voor een lange termijn strategie . Met deze crypto strategie kun je een mooi rendement behalen, zonder dat je al te veel risico loopt. Tevens kun je op deze manier een passief inkomen met crypto opbouwen. Doordat je ook met kleinere bedragen kunt investeren, is het absoluut de moeite waard om de Dollar Cost Averaging strategie uit te proberen.

Nog geen account bij Bitvavo? Start met investeren in crypto bij Bitvavo. Je geniet bij hen van de laagste transactiekosten en je past er met gemak de DCA crypto strategie toe.

Jerry
Ik heb een fascinatie voor alles wat met passief geld verdienen te maken heeft. Een aantal dingen wil ik met je delen. Dat doe ik voornamelijk hier op GroeiSelfie. Daarnaast schrijf ik uitgebreide reviews over (online) cursussen en diensten, waarmee je persoonlijk of in je business meer vrijheid krijgt. Dit alles doe ik in mijn vrije tijd, voor de fun, naast mijn parttime job in het onderwijs. Schrijf ik niet, dan ben ik aan het werk… 😉