Persoonlijke ontwikkeling? 10 Redenen waarom jezelf blijven ontwikkelen de beste investering is die je kunt doen (+ 25 voorbeelden)

‘Investeren in jezelf is investeren in je eigen toekomst’

Waarom zou je in jezelf investeren door jezelf te blijven ontwikkelen? Simpel gezegd: je wordt er een gelukkiger mens van. Dat blijkt ook uit diverse wetenschappelijke studies. Uitkomsten van die studies zal je overigens niet terugvinden in dit artikel. Wel vind je hier mijn persoonlijke redenen om mezelf te ontwikkelen.

Wanneer starten mensen met ontwikkelen?

Over het algemeen beginnen mensen zich te ontwikkelen wanneer ze ergens vanaf willen of wanneer ze iets heel graag wilt bereiken. Immers, als alles gewoon oké is dan heb je simpelweg geen reden om jezelf te ontwikkelen. Dat betekent dat je een gevoel van urgentie nodig hebt om in actie te komen.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Laten we als voorbeeld kijken hoe dat werkt bij de meest voorkomende soort angst. Dat is niet angst voor spinnen, ook niet angst voor de dood, maar angst voor spreken in het openbaar.

Misschien herken je het bij jezelf.

Een bonzend hart die steeds sneller klopt, zweethanden en allerlei doemgedachten als: ‘Als het maar niet mis gaat…’. Kortom, totale paniek voorafgaand een toespraak of presentatie.

Hoe dan ook, veel mensen hebben er last van.

Maar niet iedereen gaat er ook daadwerkelijk wat aan doen

Dat heeft alles te maken met een gevoel van noodzaak. Je kunt spreken in het openbaar namelijk heel goed vermijden. Helemaal als je in je dagelijks leven helemaal niet of nauwelijks een grote groep mensen hoeft toe te spreken. Je doet het simpelweg gewoon niet. En daarmee heb je er niet zodanig veel last van dat je er iets aan moet doen.

Hoe onhandig is het als je wel grote groepen mensen moet toespreken? Wat als er straks van je verwacht wordt dat je op de bruiloft van je beste vriendin (waar 500 mensen komen) iets moet zeggen? Of als je straks in je nieuwe baan veel presentaties moet houden?

Dan is er ineens urgentie. Het wordt een noodzaak er iets aan te doen. Dat is ook vaak het moment dat je besluit een training te volgen. Gelet op de hoeveelheid aanbod er is op het gebied van spreken in het openbaar, merk je dat het vaak genoeg voorkomt.

Jezelf blijven ontwikkelen wanneer je iets wilt bereiken

Het voorgaande gaat voornamelijk over jezelf ontwikkelen in het geval je ergens van af wilt komen. Het is de zogenaamde stok die maakt dat je in actie komt.

De stok geeft aan dat je ergens vandaan beweegt. Het wringt, het doet pijn, je bent er zodanig klaar mee dat je er vanaf wilt. Het zou bijvoorbeeld erg pijnlijk zijn als je tijdens een presentatie ineens je tekst vergeet en je met je mond vol tanden staat voor een grote groep mensen.

In de theorie van de stok en de wortel is er naast de stok ook een wortel

De wortel geeft aan dat je ergens heel graag naar toe wilt bewegen. Het gras is er groen, het is daar de hemel op aarde. In het boek Think and Grow Rich schrijft Napoleon Hill over een ‘burning desire’. Oftewel een brandend verlangen.

Wat betekent dit precies?

Het betekent dat jij jezelf gaat ontwikkelen omdat je iets wilt bereiken. Je beweegt ergens naar toe in plaats ergens vandaan. Je focus is gericht op wat je wilt bereiken in plaats van wat je niet wilt. Je laat je motiveren door het plezier wat in het verschiet ligt.

Paar eenvoudige voorbeelden.

Op het gebied van het verkrijgen van een ‘money mindset’ heb je iemand die gemotiveerd wordt door het vermijden van armoede en het hebben van geld. De stok is in dit voorbeeld armoede en het hebben van geld de wortel.

Word je noch gemotiveerd door armoede en noch door het hebben van geld, dan ontbreekt er een gevoel van urgentie. Het betekent dat je geen pijn door armoede ervaart en onvoldoende plezierige gevoelens krijgt van het hebben van geld. De huidige situatie is kennelijk goed genoeg. Dat maakt dat je niet in actie komt of je stopt er snel mee.

Dat zie je ook op het gebied van gezondheid. Iemand die bezig is met fitness kan bijvoorbeeld gemotiveerd zijn om overgewicht te vermijden. Aan de andere kant kan diegene juist bezig zijn met het krijgen van een lichaam van haar dromen.

Hoe zit dat met de mensen die enthousiast beginnen en binnen een maand stoppen met sporten? In die gevallen is simpel gezegd de motivatie te laag. De huidige situatie doet niet echt pijn en het hebben van een droomlichaam is niet een zodanig groot verlangen om er elke dag voor naar de gym te gaan.

Wat maakt het uit of je gemotiveerd wordt door de stok of door de wortel?

Ik ben een groot voorstander van persoonlijke ontwikkeling. Wanneer ik ergens mee zit, dan wil ik het graag opgelost hebben. In de meeste gevallen liet ik me echter motiveren door de stok. Pas als er iets aan de hand was, ondernam ik actie om mijzelf te ontwikkelen.

Inmiddels ben ik er achter gekomen dat het ook slim is om jezelf te blijven ontwikkelen wanneer je heel graag iets wilt bereiken.

Voortdurend weglopen van stokken is namelijk stressvol.

Weglopen van dingen die je onaangenaam vindt, geeft weliswaar tijdelijk een oplossing. Maar je zal altijd stress blijven ervaren, omdat je niet toewerkt naar een fijn leven. Je aandacht blijft alsmaar gericht op wat niet fijn is in je leven.

Lopen naar wortels is aangenaam. Je krijgt veel positieve energie wanneer je gericht bent op het verkrijgen van meer plezier in je leven. Daardoor ga je meer en een meer een leven creëren dat fijn en aangenaam is. Je creëert meer en meer flow.

Daarom, ontwikkel jezelf en laat je motiveren door waar jij positieve energie van krijgt. Het gevolg is dat je daarmee vanzelf een plezieriger leven krijgt.

10 Redenen waarom ik mezelf ontwikkel

In het kort komt het hier op neer:

 1. Vrijheid
 2. Kwaliteit
 3. Gemak
 4. Flow
 5. Geluk
 6. Waardevolle relaties
 7. Op elegante wijze dingen voor elkaar krijgen
 8. Het leven invullen op jouw manier
 9. Flexibel
 10. Succes

De redenen licht ik hierna wat uitgebreider toe.

Positiever en gelukkiger in het leven te staan? Ontdek hier het complete programma!

Volg het complete Online programma Leven in het Nu met ruim 63% korting via GroeiSelfie.

Gebruik kortingslink >>

Reden #1: Je creëert meer vrijheid voor jezelf

Vind je vrijheid belangrijk? Ik wel.

Door jezelf te blijven ontwikkelen krijg je meer opties in het leven. Daardoor heb je meer keuzes en meer vrijheid om je leven richting te geven.  

Hoe zit dat precies?

Laten we vliegangst als voorbeeld nemen. Veel mensen worstelen namelijk hiermee. En stel dat je heel graag nog die ene mooie droomreis wilt maken. Dat botst met elkaar. Want wat je ook probeert, de vliegangst wint het altijd van de drang om je droomreis te maken.

Kortom, in dit voorbeeld zal eerst de vliegangst aangepakt moeten worden, voordat de droomreis gemaakt kan worden.  

En wat wanneer het aangepakt is? Tja, wat blijft er over als er geen vliegangst meer is? Ik noem maar iets: enthousiasme, lef, moed. De vrijheid om overal naar toe te vliegen.

Ontwikkel jezelf voor meer vrijheid

Zo heb ik een tijd terug een vrouw van 64 jaar geholpen met het verhelpen van haar vliegangst. Ze accepteerde dat ze nooit verre plekken in de wereld zou zien. Zonde zou je kunnen zeggen. Hoeveel plezier ontneem je jezelf wel niet daardoor? Totdat ze een reden kreeg: haar jongste zoon ging trouwen. Op de Azoren, een Portugese eilandengroep in de Atlantische oceaan.

Ik vroeg haar: hoe graag wil jij bij het huwelijk van je zoon zijn? Hoe graag wil je daar bij zijn? Of wil je liever thuis achterblijven, terwijl iedereen naar de Azoren gaat? Je kunt je voorstellen dat vliegen naar de Azoren voor een vrouw met 64 jaar vliegangst ver buiten haar comfortzone ligt.

Ja, ik wil erbij zijn, zei ze. Ik wil naar de Azoren vliegen. Toen keek ik haar aan: Gefeliciteerd, jij zal bij de bruiloft van je zoon zijn. Ze keek me vol ongeloof aan. Hoe dan? Ik help je daarmee, zei ik. En drie of vier coaching sessies later zat ze in het vliegtuig dat klaar stond om op te stijgen.

Los daarom al je angsten en belemmeringen op, zodat je meer en meer de vrijheid in je leven hebt en kunt doen wat je wilt.

Welke vrijheid wil jij in je leven?

Wat zou je meer willen doen?

En welke eerste stap zou je kunnen zetten om dat te realiseren?

Reden #2: Ontwikkel jezelf voor meer kwaliteit in je leven

Misschien dat het allemaal wel oké is in je leven, maar is het ook een 10? Is het hoe je het eigenlijk zou willen? Of ontbreekt er nog wat?

Ik zie veel mensen zich afvragen wat ze willen. Alsmaar twijfelen, onzeker zijn over de keuzes die ze maken en niet de stappen nemen die nodig zijn om te bereiken wat ze willen. Ze blijven dromen zonder enig resultaat.

Hierdoor krijg je het gevoel niet vooruit te komen. Zo wil je het toch niet laten, denk ik dan. Niet voor niets zijn mensen ontevreden over hun leven. Of ze schikken zich naar hun situatie.

En dat is jammer, want het kan ook anders. Je moet er alleen wel wat voor doen 🙂 Daarmee wil ik alleen maar aangeven dat je het zelf in de hand hebt. Je bepaalt uiteindelijk zelf wat de kwaliteit van je leven is.

“Jouw Mindset Bepaalt De Kwaliteit Van Jouw Leven!

– Jia Ruan

Een poosje terug zei een goede vriend tegen me: ‘Ik zou willen dat ik net zoveel rust als jij had’. Waarop ik antwoordde: ‘Tnx, maar dat is niet altijd zo geweest buddy. Het is een lange journey geweest en een optelsom van alles wat ik aan persoonlijke ontwikkeling heb gedaan‘.

Investeer simpelweg in nieuwe vaardigheden en inzichten die je op weg helpen. Neem daar altijd je eigen verantwoordelijkheid hierin. Ontwikkel jezelf. Wat het ook is, die investering zal zich vroeg of laat altijd uitbetalen.

Hoeveel meer kwaliteit wil jij in je leven?

Is jouw leven al een 10 waard?

Welke stappen kun je ondernemen om meer kwaliteit in je leven te krijgen?

Reden #3: Jezelf ontwikkelen voor meer gemak in het leven

Gemak in mijn leven vind ik één van de meest fijne dingen. Ik houd er bijvoorbeeld van dat dingen automatisch gaan. Rekeningen die automatisch betaalt worden of dat mensen gelijk snappen wat je bedoelt.

Maar welk gemak levert jezelf ontwikkelen nu echt op? Ik geef je wat voorbeelden van mijzelf:

 • Verhalen vertellen is geen natuurlijke vaardigheid van mij. Om het te leren ben ik drie maanden lang naar Zwolle op en neer gereden. Het resultaat? Het maakt dat ik moeilijke dingen gemakkelijk kan uitleggen en zonder moeite voor een grote groep durf te spreken.
 • Productief zijn en een goede focus zorgt ervoor dat ik mijn werk op tijd kan opleveren voor een belangrijke deadline. Het voorkomt tegelijkertijd lastige gesprekken.
 • Een juiste mindset zorgt ervoor dat mijn aandacht uit gaat naar de juiste dingen. Dingen die zorgen dat mijn leven vorm krijgt zoals ik dat graag wil.

Wil je meer gemak in je leven? Ik weet het, het wordt eentonig, maar blijf jezelf ontwikkelen 🙂

Waarin kan jij jezelf ontwikkelen voor meer gemak in je leven?

Reden #4: Flow. Leven is als een geoliede machine

Onzekerheid, beperkende overtuigingen en een negatieve mindset, maken dat je leven stroef gaat. Alles gaat moeizaam en het kost veel energie. Het geeft stress.

Dat hoeft niet zo te blijven. Want wanneer je in flow bent, lijkt alles vanzelf en soepel te gaan. Je bruist van de energie. Je voelt je enthousiast.

Voor mij voelt flow als een geoliede machine. Ik voel positieve energie stromen. Alles klopt. Niets is fijner dan in flow te zijn.

Wat levert flow nog meer op?

 • Gesprekken verlopen soepel

 • Spreken voor een grote groep vergaat je makkelijk

 • Een klus waar je tegenop ziet lukt je ineens met gemak

Je zal zien, waar jij je ook in ontwikkelt, het levert steeds meer flow op. Hoe meer je jezelf blijft ontwikkelen hoe meer je in flow bent.

Waar laat jij je door beperken?

Welke belemmerende gedachten weerhouden je van je droomleven?

En wat zou je er aan kunnen doen?

Voortdurend weglopen van stokken is stressvol, lopen naar wortelen is aangenaam.

Reden #5: Meer geluk ervaren

‘Ik wil gewoon gelukkig zijn’, hoor ik vaak mensen zeggen, als je ze vraagt waar ze willen staan over vijf jaar. Maar wat is dat dan en hoe ziet dat eruit? En wat ga je daar aan doen?

Ontdekken wat je wilt, waar je blij van wordt en daar actief richting aan geven, maakt je gelukkig. Dat is echt stap nummero uno.

Wat maakt nog meer gelukkig?

Ken je mensen die zich altijd druk maakt om wat anderen denken? Zo’n persoon is altijd afhankelijk wat anderen vinden. Als je hier in los kunt maken en veel meer focust op wat je zelf wilt dan haal je je eigen kracht terug.

Mij heeft het een stuk gelukkiger gemaakt om meer ‘schijt’ te hebben aan andermans mening.

Hulp nodig bij het ontdekken wat je wilt? Download dan E-book Word de beste versie van jezelf van Jerik van Nuenen

Via GroeiSelfie nu inclusief GRATIS Audibook!

Gebruik deze link >>

Reden #6: Prettige en waardevolle relaties opbouwen

Waardevolle relaties dragen bij aan een gelukkig en fijn leven. En door je te blijven ontwikkelen geef je jezelf de kans telkens weer nieuwe waardevolle relaties te maken.

Hoe?

Hoe meer jij jezelf blijft ontwikkelen hoe meer je gelijkgestemde mensen tegenkomt. Mensen die dezelfde interesses als jij hebt. Met deze mensen maak je mogelijk relaties voor het leven. Iemand die bijvoorbeeld een cursus bloemschikken volgt, komt daar anderen tegen die dat ook leuk vinden.

Zo geldt dat ook voor cursussen op gebied van persoonlijke ontwikkeling. Denk aan een (online) community, fora, seminars die je bezoekt of trainingen en cursussen.

Vaardigheid

Daarnaast kan het ook zijn dat iemand niet vaardig is in het maken contact en het aangaan van waardevolle relaties. Leg je er dan bij neer? Accepteer je dat je geen waardevolle relaties hebt? Blijf je dan worstelen met eenzaamheid?

Contact leggen is gelukkig een vaardigheid die je aan kunt leren. Neem verantwoordelijkheid voor je geluk. Lees boeken, zoals ‘How to Win Friends and Influence People’ van Dale Carnegie. Of schrijf je in voor een cursus. Blijf jezelf ontwikkelen.

Wil je tips voor het krijgen van waardevolle relaties?

Mogelijk dat Frank de Moei je verder kan helpen. Hij heeft een leuke en gemakkelijke cursus ontwikkeld.

Link voor meer informatie >>

Reden #7: Op een elegante manier dingen voor elkaar krijgen

Ben jij een persoon die makkelijk dingen voor elkaar krijgt? Of vind je het juist lastig om dingen voor elkaar te krijgen, helemaal als je er een ander iets voor moet vragen? Lukt het je alleen iets voor elkaar te krijgen door bot te zijn en door het af te dwingen?

Lastig. En tegelijkertijd herken ik dat.

Voorheen vond ik het lastig mezelf uit te drukken. Totdat ik besloot er iets aan te doen. Door mijzelf hierin te ontwikkelen, voel ik me comfortabeler om dingen te vragen aan anderen. Ik kan mijn emoties veel beter in bedwang houden en ik stel mijn vragen slimmer.

Op werkgebied heeft mij dit veel opgeleverd. Zonder enige vorm van strijd of dwang krijg ik wat ik nodig heb.

Wil jij gemakkelijk dingen voor elkaar krijgen?

Reden #8: Het leven invullen op jouw manier

Het klinkt zo mooi en utopisch: een leven invullen op jouw manier. Is dat iets wat je ook zou willen?

Dat is niet gek hoor. Ik wil dat ook. En het mooie is dat het kan. We leven in een tijd en op een plek waar alles kan. En alles mag. Waar alles goed geregeld is.

Hoe vaak zie ik wel niet dat mensen dat allemaal maar vanzelfsprekend vinden? En dat terwijl op heel veel plekken in de wereld die mogelijkheden er niet zijn.

We hebben ongelofelijk veel vrijheid. De vrijheid om op jouw eigen manier je leven richting te geven. Alleen, doe je dat ook? Of ren je van hot naar her en zit je gevangen in de zogenaamde ratrace?

Jezelf blijven ontwikkelen? Ontsnap uit de ratrace

Ratrace

Ook ik zat in de ratrace. Elke dag van 9.00u tot 17.00u werken, half 7 ’s avonds thuiskomen, eten, tv kijken, mantelzorgen, sporten, aandacht geven aan mijn gezin. Naar bed. En volgende dag weer hetzelfde.

Dat wilde ik doorbreken. Want het zoog energie in plaats dat het energie geeft. Met name de uren op het werk. Ik vind het maar een raar idee om het grootste gedeelte van mijn tijd bezig te zijn met werk, terwijl je voor de leuke dingen in het leven zo weinig tijd hebt.

Sinds ik serieus na gingen denken over hoe ik mijn leven wil invullen sta ik half zes in de ochtend op. En dat terwijl ik pas om negen uur op mijn werk moet zijn. Wat ik in de tussentijd doe? Werken aan GroeiSelfie. En werken aan passief inkomen. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Eerst de dingen doen die ik wil doen en die mij energie geven dan pas de minder belangrijke dingen.

Zit jij gevangen in de ratrace?

Hoe wil jij op jouw manier invulling geven aan je leven?

Welke stappen kun je daarvoor nemen?

Benieuwd naar mogelijkheden om passief geld te verdienen? Check dan eens mijn pagina over passief geld verdienen >>

Reden #9: Flexibel zijn en snel kunnen aanpassen

Hoe makkelijk kun jij je aanpassen aan een nieuwe situatie? Een faillissement, een reorganisatie of een nieuwe manager. Het zorgt voor veel onrust. Voor stress. En in het slechtste geval leidt het tot een depressie.

Maar niet als je stevig genoeg in je schoenen staat, vertrouwen hebt in je kwaliteiten en flexibel bent om mee te bewegen met de situatie. Hoe naar die ook is.

Dit gevoel geeft enorm veel vrijheid. Het vergroot je zelfvertrouwen en het zorgt ervoor dat je kalm en rustig bent in elke situatie.

Hoe flexibel ben jij? Wat zou het je opleveren?

‘Tnx, maar dat is niet altijd zo geweest buddy. Het is een lange journey geweest en een optelsom van alles wat ik aan persoonlijke ontwikkeling heb gedaan‘.

Reden #10: Jezelf blijven ontwikkelen voor succes!

Meer ontwikkelen is meer succes. Het is als een wiskunde formule die altijd klopt.

Bij het hebben van succes draait het voornamelijk om mindset. Niet succesvolle mensen vertonen saboterend gedrag. Ze hebben gewoontes die juist niet voor succes zorgen. Zoals uitstellen, vermijden, dingen doen die ze juist niet moeten doen.

Succesvolle mensen stellen doelen en behalen die. Ze hebben de juiste gedachten en overtuigingen die uiteindelijk tot succes leiden. Wat hen daarbij helpt zijn vaste gewoontes en gedragingen. Ze hebben geen smoesjes en excuusjes als: ik had geen tijd, het is te moeilijk of mij gaat het nooit lukken. In plaats daarvan zoeken ze oplossingen om koste wat het kost datgeen te bereiken wat ze voor ogen hebben.

Wil je succes in je leven dan horen daar ook de juiste acties en gedrag bij. Zo heb ik de gewoonte ontwikkeld om elke dag aan GroeiSelfie te werken. De ene keer is dat een artikel afronden, de andere keer zijn het technische klussen aan de website en soms is het een online cursus reviewen. Wat het ook is, elke dag ben ik ermee bezig.

Kom uit je comfortzone

Succes is voor iedereen verschillend. Voor de een is dat het hebben van een succesvol bedrijf, voor de andere is dat het behalen van een zwemdiploma. Wat succes ook mag betekenen, je moet er altijd voor uit je comfortzone komen. Want daar zit de groei.

Vol spanning keek ze naar buiten. Ze glimlachte. Ik voel me goed, dacht ze. En het vliegtuig steeg op. Geen moment was er angst, enkel en alleen plezier en verwondering. De vlucht was goed gegaan. Op de Azoren had ze tijd van haar leven. En toen het tijd was om naar huis te gaan? Zonder enige moeite was ook de terugreis goed gegaan.

jezelf blijven ontwikkelen voor succes

Voor de vrouw in kwestie was vliegen nooit een optie geweest. Ze dacht dat ze nooit zou vliegen. Ze accepteerde haar vliegangst. Totdat ze een doel had. Een intens verlangen. Dan is de vraag: volg je die verlangens of kies je ervoor om bang te blijven? Zij koos voor het volgen van haar verlangens. Zij koos ervoor om uit haar comfortzone te stappen. Een grootse stap, een grootse overwinning.

Ook voor mij persoonlijk was dit een succes. Nog nooit had ik iemand geholpen met vliegangst. En dit dan als feedback te krijgen. Ik voelde me meer dan euforisch. Alsof je een dikke vete homerun geslagen hebt.

Welk succes streef jij na?

Is tijd om uit jouw comfortzone te stappen?

Is het tijd voor jouw succes?

Tot slot

Dit zijn mijn 10 redenen om mezelf te blijven ontwikkelen. Dit hoeven niet jouw redenen te zijn. Wellicht heb jij andere redenen.

Het kan zijn dat je net als ik gewend bent om in actie te komen door de stokken in je leven. En misschien vind je het lastig om de wortels in je leven te omschrijven. Dat is niet vreemd. We hebben vaak niet geleerd om na te denken over wat we willen in ons leven.

Wil je echter meer kwaliteit in je leven of een leven invullen op jouw manier dan zal je eerst helder moeten krijgen wat dat is. Dat geldt evengoed voor succes in je leven. Als je niet duidelijk voor ogen heb wat jij wilt bereiken, zal er niets gebeuren. Je zal het gevoel krijgen dat je stil staat.

Probeer wel meer en meer gemotiveerd te worden door ‘wortels’, want die zorgen er voor dat je beweegt in de richting van een fijn leven.

word de beste versie van jezelf

Wil je persoonlijk groeien, maar weet je niet goed waar te beginnen?

Een goed vertrekpunt is het E-boek: Word de beste versie van jezelf. 

Nu inclusief GRATIS audioboek en diverse bonussen!

Bestel jouw boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *